top of page

Romaanit sivu 2

Puhtaat valkeat lakanat

ILMESTYNYT 15.4.2009

Tv-yleisön 1990-luvun alussa valloittanut tarina Raikkaan perheestä ja sen vaatetusalan yrityksistä ilmestyy romaanina nyt jo toisen kerran. Alan asiantuntijoiden ja arvostelijoiden kiittämä kuvaus Suomen pitkästä vaurastumiskaudesta - Kekkosen ajasta - kertoo Ensio Raikkaan perustaman pukutehtaan, Maire Raikkaan muotiliikkeen ja Raikkaiden perheen vaiheista tarkkanäköisesti ja tunnistettavasti. Perheen tyttäristä Katariina saa miehekseen kovaotteisen Eero Kurpan, jolle kaupanteko ja raha ovat arvoista ensimmäisiä. Irenen valittu Veijo Salmi nousee Kekkosen suojattina jo nuorena ministerin asemaan. Heikki Raikkaan tempoilussa heijastuvat kasvavan polven maailmankuvan muutokset. Raikkaiden yritykset elävät Suomen talouden valtavirrassa - idänkaupan koukeroita ja 1980-luvun lopussa iskevää lamaa myöten - ja Onnelan rantasaunan lauteilla ottavat yhteen politiikan soturit laidasta laitaan.

Raija Orasen romaani kiteyttää Suomen hyvinvoinnin rakentamisen tarinan kuvaksi koko kansan kokemuksista. Se on terävästi havainnoitua, liikuttavaa ja hauskaa luettava sukupolvesta toiseen.

TV-sarja Puhtaat valkeat lakanat ilmestyy myös DVD:nä.

 • NIDOTTU, 7. P.

 • KOKO 110 X 178 MM

 • 675 SIVUA

 • KANSI: JUHA GRÖNBERG, DESIGN GOSSIP

 • ISBN 951-851-240-3

Ruusun aika

ILMESTYNYT 16.3.2009

Ruususten perhe asuu keltaisessa omakotitalossa Helsingin Toukolassa. Eskon poika Ilmari ja Marjan tytär Meri ovat saaneet sisarekseen Roosa Maarian eli Roopen, joka on jo kouluiässä. Joukon arkea luotsaa Senni-mummi, ja ullakolla haamuilee menneistä ajoista viestejä tuova viestijengi.

Roope Ruususen edesottamukset viisaita puhuvan Nero-koiran kanssa antavat lisäpotkua muutenkin eloisan uusperheen toimiin. Parin vuoden kuluessa Mari tutustuu perin pohjin rakkauteen, Ilmari saa tuta graffititaiteen ja rummunsoiton vastukset, ja lääkäri-isä ja yrityshallinnossa uraa tekevä äiti joutuvat ratkomaan paitsi työn ja perheen, myös työttömyyden ja taloudellisen selviämisen pulmia. Eikä Roope voi estää järkeään kasvamasta ja Neroa mykistymästä, ainakin ajoittain.

Televisiosarjana pari vuosikymmentä sitten kaikenikäisten sydämet valloittanut ja huikean menestyksen saanut Ruusun aika ilmestyy nyt kirjana jo kolmannen kerran.

Tv-sarja on julkaistu myös DVD:nä keväällä 2009.

 • NIDOTTU

 • 110 X 178 MM

 • 609 SIVUA

 • ENSIPAINOS VUONNA 1992

 • 978-951-851-234-2

puhtaat valkeat lakanat
ruusunaika
valkea talo joki...
 • NIDOTTU

 • 110 X 178 MM

 • 397 SIVUA

 • ENSIPAINOS SYKSYLLÄ 2007

 • 978-951-851-218-2

Valkea talo jokivarressa

ILMESTYNYT 20.1.2009

ohanna syntyy sotien jälkeen kainuulaisessa kirkonkylässä kirmailemaan ilkosillaan pitkin niittyjä saman pihan Lassin kanssa. Pelon ja puutteen aika on ohi. Osulaan ja Heikkisen kauppaan alkaa ilmestyä suklaakeksejä, lakritsiveneitä ja siivutettua lauantaimakkaraa. Isin tyttö Johanna siirtyy kansakoulusta oppikouluun, ja pihan ja liiterien leikit vaihtuvat tansseihin ja haparoiviin suudelmiin. Kovat korsetit korvataan äidin vaatekaupan elastisilla housuliiveillä ja hiukset tupeerataan korkeiksi keoiksi.

Nuoruuden hauraan uneksinnan ja halukkaat leikit hajottaa maaltapako, joka ajaa perheen sisarukset eri suuntiin. Maailma erottaa myös lapsuuden ja nuoruuden ystävät, Johannan, Mirrin ja Annan, kahdeksi vuosikymmeneksi. Kun he kohtaavat uudelleen, on käynnissä jälleen ankara myllerrys: pankkikriisi ja tuhoisa talouslama.

Raija Oranen kertoo romaanissaan Valkea talo jokivarressa suurten ikäluokkien lapsuudesta ja nuoruudesta tarkkanäköisesti ja koskettavasti. Maaseudun kirkkaat päivät ja kuulaat kesäyöt vaihtuvat Helsingin katujen ja kapakoiden hälinään ja päättymättömään kaipaukseen, jonka kohteena on kadotettu koti, isän ja äidin rakentama valkea talo jokivarressa.

Esineet, tavat ja tarinat sitovat romaanin hauskasti ja satuttavan kauniisti kuvaamaansa aikaan. Oranen taituroi yksityiskohtien ja suurten linjojen välillä ja luo vahvan kertomuksen yhteiskunnan muutoksen suuresta kaaresta.

Romaanin alku on kuin uutta Orasta; mietittyä proosaa, sujuvaa kerrontaa, eloisaa ajankuvaa lapsen näkökulmasta.
Irma Stenbäck, Helsingin Sanomat 23.8.2007

Orasen kieli on selkeää ja jättää rivien väliin tilaa omaehtoisille ajatuksille. Niinpä kirjan eräs anti onkin vapauttava katarsis: juuri näin ovat niin monet muutkin kokeneet.
Pentti Tynkkynen, Uutisvuoksi 13.9.2007

 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI

 • 140 X 212 MM

 • 475 SIVUA

 • KANSI: LEENA KISONEN

 • 978-951-851-144-4

Fanny

ILMESTYNYT 21.8.2008

Nuori Fanny Grahn loistaa häikäisevimmillään teatterin sensaatiomaisena tähtenä, kun hänen elämänsä saa uuden suunnan: Paul Sinebrychoff junior astuu kukkineen hänen pukuhuoneensa ovelle eikä suostu perääntymään. Paulin lanko Ferdinand Wahlberg, korea sotilaslääkäri ja suosittu näytelmäkirjailija, joutuu väistymään suurpanimon tulevan pääjohtajan tieltä.

Fanny Sinebrychoff siirtyy kohun saattelemana ramppivaloista Bulevardille, Helsingin rikkaimman teollisuussuvun saleihin. Niiden suojiin Fanny ja Paul alkavat koota yhä hienostuneemmaksi muodostuvaa taidekokoelmaansa.

Paul Sinebrychoff luo liiketoimillaan kansallista pääomaa ja teollisuutta ja tuntee raivoa venäläistämistä kohtaan. Wahlberg, kenraalikuvernöörien henkilökohtainen ystävä, puolestaan aateloidaan kiitokseksi tsaarin uskollisesta palvelemisesta. Fanny on molempien miesten luotettu ja kummallekin rakas.

Raija Orasen romaani kuvaa syvällisesti ja kiehtovasti Suomen kansallisen kulttuurin ja talouden syntyvaiheita. Sortotoimien ja kansalaissodan vuosia valaistaan poikkeuksellisesta näkökulmasta: tsaarinhallinnon, talouden ja taiteen luoman ilon kannalta. Romaanin päähenkilöt ovat velvollisuuksiensa ja kutsumustensa paineissa rakastavia ja kärsiviä ihmisiä, joiden elämänpiiri lumoaa lukijansa. Kirja ilmestyy elokuussa, jolloin Raija Oranen täyttää 60 vuotta.

"Raija Oranen on Suomen paras talouselämän tarinoiden taitaja. Tänä syksynä liike-elämän lainalaisuuksien lomaan on kodottu romantiikkaa, jännitystä, juonitteluja ja ihmiskohtaloita - ja lisäksi erään pienen Suomi-nimisen valtionkin synty, tuloksena uutuus Fanny."


Marja Krons, Turun Sanomat 23.9.2008

"Orasen tarina sykkii. Siinä virtaa oikeiden ihmisten kuohuva veri ja tuoksuu tosielämän musta multa. Wahlbergin ja Sinebrychoffien perheiden kohtalokkaat ja traagiset tapahtumat ovat todellakin kuin romaanin lehdiltä[.]"


Ulla Järvi, Salon Seudun Sanomat 21.8.2008

 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI

 • 140 X 212 MM

 • 352 SIVUA

 • KANSI: CAMILLA PENTTI

 • ISBN 951-851-070-9

Hehku

ILMESTYNYT 5.9.2006

Sini Soraja Virta on ollut pyörätuolissa rajun auto-onnettomuuden takia 16-vuotiaasta lähtien. Nyt hän saapuu isänsä Valon luokse Espanjan Aurinkorannikolle viettämään syntymäpäiviään. Perhe on ensimmäistä kertaa koossa sitten vanhempien eron, josta on kulunut tasan neljännesvuosisata. Jopa ennen läheiset sisarpuolet Elisa ja Santtu ovat käyneet Sinille vieraiksi. Perhettään Sini ei ole juurikaan tavannut, vaikka lapsuuden ajoilta on sentään onnellisia muistoja. Isän tyttö on muuttunut.

Yllättäen Sinin isä kuolee ja Sini perii kohtalaisen suuren omaisuuden. Siitä alkaa pyristely kohti itsenäisyyttä. Sini ostaa Espanjasta talon, jossa aikoo elää yksin vammastaan huolimatta. Pakko onkin, sillä Sinin kyynisen näkemyksen mukaan kukaan ei voi rakastua vammaiseen. Vaan kyynikkokin voi olla väärässä!

Hehku käsittelee puhuttelevasti rakkauden ja petoksen kiemuroita. Myös rikollisuuteen liittyviä moraalisia kysymyksiä nousee esiin, kun Sinin isän karu menneisyys ja huimien varojen alkuperä alkavat paljastua. Onko kukaan sellainen kuin Sini on luullut vai onko hän ollut liian sinisilmäinen?

Hehkussa Raija Oranen kuvaa hersyvällä tyylillään kahden keski-ikäistyvän naisen ystävyyttä, rakkauden kaipuuta ja suomalaissiirtokunnan edesottamuksia Espanjan Aurinkorannikolla. Kaikessa kulkee pohjavireenä vankka usko siihen, että jokaiselle löytyy jostakin oikea rakkaus, kunhan vain uskaltaa itse rakastaa. Hehkussa Raija Oranen osoittaa jälleen pistämättömän draaman ja ihmisluonnon tajunsa.

"Oranen kuvaa varsin realistisesti espanjansuomalaisten elämänmenoa ja perehtyneesti yrittäjyyttä. Yrittäjät ovatkin oikeastaan kirjan sankareita."


Leena Nygård, Keskipohjanmaa 1.10.2006

"Hehkua lukee kuin avainromaania ikään: grynderien seikkailut aurinkorannikon ihmemaassa samoin kuin etelän aurinkoon paenneiden ihmisten kohtalot tuntuvat tosilta."


Marja Krons, Turun Sanomat/Talous 23.1.2007

fanny
hehku
 • 110 X 178 MM

 • NIDOTTU, 740 SIVUA

 • ISBN 978-951-851-514-5

Ketunpesä

ILMESTYNYT 23.8.2005

Raija Orasen Maan aamu -sarjan viimeinen osa on itsenäinen jatko-osa sarjalle, huima ja värikylläinen kertomus Suomen kohtalon hetkistä sodan jälkeen, jolloin Helsinki kuhisi ulkomaisia lehtimiehiä ja vakoojia. Tarinan keskiössä on Gustav Malmin tyttärentytär Ani, joka rakastuu saksalaiseen upseeriin ja seuraa tätä Saksaan luullen, että Neuvostoliitto on miehittämässä Suomea. Anin matka kuitenkin keskytyy ja hän päätyy kommunistisen sisäministerin Yrjö Leinon sihteeriksi. Anin ja Yrjön Leinon elämänkohtaloiden kautta Raija Oranen kutoo yhteen Suomen historian ja kahden erilaisen ideologian omaavan ihmisen tarinan.

Voimakkaiden tunteiden vellomisella Oranen säveltää moniäänisen sinfonian, jossa yksilöiden soolot tekevät oikeutta suurten massojen äänille ja liikkeille. 


Jari Olavi Hiltunen, Satakunnan Kansa, 21.8.05

Oranen kirjoittaa vapautuneesti ja polveillen sotien jälkeisestä Suomesta ja Helsingistä, missä poliittiset, yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset juonittelut punoutuvat vyyhdeksi. 


Anssi Lehtimäki, Pohjalainen, 27.8.05

Ketunpesä
 • SIDOTTU

 • 130 X 207 MM

 • 406 SIVUA

 • KANSI: M-L MUUKKA

 • ISBN 951-851-009-1

Kohtauspaikka Marinad

ILMESTYNYT 17.8.2004

Eletään 1990-luvun alkua. Neuvostoliitto on kaatumassa, Berliinin muuri murtunut, maailma muuttunut peruuttamattomasti. Nora tapaa kotiovellaan entisen miehensä Johanneksen. Johannes on jättänyt Noran ja kaksivuotiaan lapsensa 15 vuotta aiemmin sanaakaan sanomatta, selityksittä. 

Nyt Johannes on takaa-ajettu ja tarvitsee apua, ja Nora ottaa hänet huostaansa. Sairaan Johanneksen puheista alkaa muotoutua menneisyydestä aivan toisenlainen kuva kuin Nora olisi halunnut. Se, mikä välkkyi nuorena puhtaana ja jalona, näyttää nyt vain joko täydeltä itsepetokselta tai rikokselta. 

Eikä pelkästään nuoruuden idealismi näyttäydy uudessa valossa. Myös Johanneksen ja Noran tarina on kaikkea muuta kuin Nora on luullut: Johannes oli vakooja, ja on sitä yhäkin. 

Nora joutuu punnitsemaan koko elämänsä uudelleen. Oman osallisuutensa, vilpittömän uskonsa kommunismiin – koko oman identiteettinsä. Entä ketä ja mitä Nora on rakastanut rakastaessaan Johannesta? Onko mahdollista antaa anteeksi miehelle, joka on valehdellut kaiken? Onko mahdollista antaa anteeksi itselleen? Voiko mitään uutta syntyä ilman väkivaltaa ja kuolemaa? 

Raija Oranen punoo intohimoisen hurjan tarinan 70-luvun opiskelijaelämästä tähän päivään. Miten päädyttiin lapsen uskosta kommunismiin täyteen kapitalismiuskoon? Kohtauspaikka Marinad on monisävyinen tutkiskelu ja kuvaus vakoojan luonteesta ja kyvystä rakastaa.

Rossin kiinnostavuus syntyy narsismin, älyllisyyden ja kiihkeän uskon yhdistelmästä. Karaktäärinä Rossi on samantyyppinen kuin Klaus Mannin ikimuistoisen Mefisto-romaanin päähenkilö: mies, jolla on karismaa, säihkettä ja älyä, mutta jokin kohta omassa minuudessa on pohjattoman vajaa. 


Saara Kesävuori, Aamulehti, 17.8.04

Orasen kirja on puoleensavetävän, ironisen ja monisyisen juonensa vuoksi ahmaistava kerralla. Päähenkilöt astuvat todellisuudesta epätoteen yhtä helposti ja todesti kuin me menemme ulos ja sisään. (...) Kohtauspaikka Marinad pyrkii piirtämään menneestä maailmasta sellaisen sanallisen kuvan, joka kestää vertailun nyt vallitsevaan aikaan. 


Ralf Hermans, Kauppalehti, 13.9.04

kohtauspaikkana marinad

bOLERO

ILMESTYNYT 2003

...

 • jJULKAISIJA:TAMMI

bolero

Ruletti

ILMESTYNYT 2002

...

 • JULKAISIJA:GUMMERRUS1

ruletti
 • JULKAISIJA:GUMMERUS

pALATSI

ILMESTYNYT 2001

...

palatsi
 • JULKAISIJA:GUMMERUS

Miljonääri

ILMESTYNYT 2000

...

miljonääri
 • JULKAISIJA: GUMMERUS

oNNESTA JA AUTUUDESTA

ILMESTYNYT 1999

...

onnesta ja autuu..
 • JULKAISIJA:GUMMERUS

rAHASTA JA RAKKAUDESTA

ILMESTYNYT  1998

...

rahasta ja rakka..

Puhtaat valkeat lakanat:Onnela

ILMESTYNYT  1997

Tv-sarjan traagiset lopputapahtumat aiheuttivat niin voimakkaan reaktion, että kirjailija päätti noudattaa erään nuoren katsojan toivetta: ”Pelasta edes Onnela!” Keväällä ilmestynyt tarinan jatko aiheutti ryntäyksen kirjakauppoihin.

Vaimonsa Mairen kuoleman ja konkurssin jälkeen Ensio Raikas on siirtynyt Helsinkiin, tyttärensä Irenen ja tämän ministerimiehen naapuriksi. Irene ostaa rappiolle joutuneen Mekkovakka-myymäläryppään ja tehtaan tarkoituksenaan nostaa se entiseen loistoon. Se ei ole helppo tehtävä, tuotantoa joudutaan siirtämään Viroon. Taistelu Onnelan ostamisesta keinottelijoiden nenän edestä työntää esiin Irenen leijonankynnet, ja päätös on seesteinen.

Onnelasta oltiin tekemässä kymmenosaista jatkosarjaa MTV 3:lle, käsikirjoitus oli valmis ja hyväksytty ja näyttelijöitä kiinnitettiin, kun tuotanto jostain syystä katkaistiin.

 • JULKAISIJA:GUMMERUS

onnela
bottom of page