Raija orasen käsikirjoittamat elokuvat

lUPAUS 1988

yKSINÄINEN PAIKKA 1988

Trilleri kertoo miehestä, jonka vaimo katoaa jättäen jälkeensä kirjelipun ja jota poliisi alkaa epäillä vaimon murhasta. Asioiden kulku selviää vähitellen miehen parhaan ystävän paljastamana, niin myös ystävysten merkillinen keskinäinen suhde, jonka kaikkia käänteitä päähenkilö ei muista.

 

Riisuminen 1986

Riisuminen on Lauri Törhösen ohjaama 21. helmikuuta 1986 ensi-iltansa saanut elokuva. Se kertoo vasemmistolaistaustaisesta ministeristä (Erkki Saarela), joka viettää yön hotellihuoneessa nuoruudenrakastettunsa ja entisen aatetoverinsa (Eeva Eloranta) kanssa. Riisumisen ja seksin lomassa he puivat henkilökohtaisia ja aatteellisia kysymyksiä.

Elokuva perustuu Raija Orasen samannimiseen menestysnäytelmään, jonka ensi-ilta oli ollut Tampereen teatterikesässä vuonna 1984. Orasen mukaan hänen innoittajanaan toimi iltapäivälehden lööppi ministeri Matti Ahdetta koskeneesta uutisesta, joka osoittautui myöhemmin täysin perättömäksi. Jörn Donner osti näytelmän elokuvaoikeudet 5 000 markalla ja antoi aiheen Törhöselle, joka kirjoitti tarinan uusiksi. Oranen ei pitänyt lopputuloksesta ja irtisanoutui julkisesti elokuvasta.

Riisumisen musiikin teki ja esitti Hector, ja siitä suunniteltiin myös singlelevyä, joka ei kuitenkaan toteutunut. Elokuva alkaa muutaman minuutin mittaisella lyhytfilmillä Otteita Suomen hallitusmuodosta, jossa Jörn Donner lukee Suomen hallitusmuodontekstiä.

Kuka pArantaa