top of page

Romaanit

9789511387633-scaled-400x0-c-default.jpg

Kaikki tämä valo

ILMESTYNYT  08.2021

Maalaistytön nousu pikkukaupungin näyttämöiltä maailman oopperalavoille on satumainen tarina.

Anita Välkki oli kansainvälisesti tunnettu sopraano, joka valloitti maailman oopperalavat, oopperalavat, mutta joutui vastoin tahtoaan jättämään uransa ja siirtymään opettajaksi.
Puolisoaan sureva Anita muistelee kesäpaikassaan uraansa, joka oli lähes yhtämittaista triumfia: suuria rooleja ja kapellimestareita, kuuluisia kollegoja. Mutta äänen ollessa komeimmillaan tapahtui jotain, mikä on tuskallista muistaa. Sovinto menneen kanssa on kuitenkin tehtävä.
Raija Oranen, joka on kertonut taiten Suomen historiasta ja presidenteistä, kuvaa romaanissaan nyt ainutlaatuista taiteilijaa.

kaikkitämävalo
9789511405740-400x0-c-default.jpg

Toinen mies

ILMESTYNYT  08.2020

Häntä pidettiin kylmänä miehenä, mutta hänen rakkautensa kesti kovimmatkin koetukset.
Risto Ryti ei etsinyt valta-asemaa, valta etsi hänet. Hän uskoi, että asiat ovat hoidettavissa ja teki parhaansa. Suomen Pankin johtaja ja talvisodan ajan pääministeri nousi presidentiksi jatkosodan lähestyessä – ja joutui mahdottomaan tilanteeseen. Hänet tuomittiin kuritushuoneeseen syyllisenä sotaan, jonka muut aloittivat. Syyllisenä rauhan estämiseen, vaikka antautumisen hinta olisi ollut kansallinen tuhoutuminen.
Rakastetun kertojan vaikuttavassa romaanissa puheenvuoron saa historian solmukohdassa uhrautunut mies. Presidenttisarjan kuudes osa antaa kaunokirjalliset kasvot Risto Rytille.

Toinen mies
mainImage_38f5c5f0-093d-44b5-853f-8b6a74

Manu

ILMESTYNYT  08.2019

Rakastetun kertojan loisteliaassa romaanissa lähihistoriamme suuri tuntematon puhuu itse ja kertoo tarinansa suoraan lukijalle.

Jatkosodan etulinjan taistelija, laulua ja tanssia rakastava hurmuri, joutuu presidenttinä rauhaisan kehityksen sijasta johtamaan maata syvän talouslaman, katastrofaalisen pankkikriisin ja sosialismin romahduksen oloissa, ja arvostelu on julmaa.

Manun optimismia ei kuitenkaan voi lopullisesti nujertaa, hänellä on varmat aseensa: uskollinen rakkaus, pettämätön ystävyys, ja huumorintaju, joka loppuu vasta kolmannen valheen kohdalla.

manu
marsakan ruusu
9789511343844.jpeg

takaisin onnelaan

ILMESTYNYT  05.2019

Miten jatkuu iki-ihanasta Puhtaat valkeat lakanat -televisiosarjasta tutun Raikkaan yrittäjäperheen tarina?

Puhtaat valkeat lakanat oli aikoinaan suurmenestys, joka tuli tutuksi myös kirjana ja sai jatko-osan Onnela.
Raikkaiden menestystarina kääntyy tragediaksi, kaikki menetetään, myös Onnela, jota isä Ensio haikailee aina. Mutta tyttäret miehineen rakentavat jo uutta menestystä.
Ristiriidoista huolimatta perhe pitää yhtä, ja elämä jatkuu laman keskelläkin. Ensio Raikkaan sanoin ”ihmiseltä voidaan viedä rahat ja talot ja tehtaat, mutta muistot ovat elämän taseessa omaa pääomaa”.
Romaani Onnela ilmestyi vuonna 1997. Nyt ilmestyvään laitokseen Raija Oranen on jatkanut tarinaa vielä joitain vuosia eteenpäin.

takaisin onnelaan
mainImage_67afd4cf-921b-4a5d-a1df-1b2195

Marsalkan ruusu

ILMESTYNYT  08.2019

Verevässä historiallisessa romaanissa vanha marsalkka Mannerheim saa vielä kerran kokea humalluttavan rakkauden.

Talvella 1945, kun marsalkka on Suomen presidentti, hän oleskelee terveytensä ja turvallisuutensa vuoksi Portugalissa, piilossa julkisuudelta ja eristettynä vain adjutantti ja henkilääkäri seuranaan.

Marsalkka suunnittelee muistelmiensa kirjoittamista ja käy läpi kokemuksiaan, sekä voittoja että tappioita, ja muistelee sotatantereiden tilanteita, menneitä rakkauksiaan, naisiaan ja hevosiaan. Soturin hallitun olemuksen ytimessä sykkii romantiikannälkäinen sydän.

Marsalkan ruusu on vuonna 2010 ilmestyneen Metsästäjän sydän -romaanin itsenäinen jatko-osa.

kreivin aikaan
9789511323228.jpeg

selvä peli

ILMESTYNYT  02.2019

Hulvaton komedia erään suomalaiskaupungin ihmissuhteiden ja vallan kiemuroista on vastustamaton soppa, josta ei sattumia puutu.

Kaupungin kakkosmies esikuntineen on päättänyt kammeta kaupunginjohtajan vallasta. Ottiko tämä lahjuksia vai ei? Ja niidenkö ansiosta rakennusliike Kuutio sai puistoksi tarkoitetun alueen tärveltäväkseen?

Ruskea laukku, jossa kaupunginjohtajan ja Kuution välisiä papereita säilytetään, kiertää kädestä käteen. Kun sen lukko viimein saadaan auki, sisältä paljastuu yllätys.

Ja missä jotakin tapahtuu, siellä liihottaa myös seurapiiritoimittaja Tutsu, jonka haukankatseelta mikään ei tunnu pysyvän salassa.

Taustalla ihmettelevät kaupunginisien rouvat eivät tiedä, lähteäkö naistentansseihin vai Teneriffalle.

Kreivin aikaan

ILMESTYNYT 7.7.2017

Kajaanin linnassa kasvaa 1700-luvun alussa Kaija Valpurintytär Keränen, jonka elämästä kehkeytyy yhtä poikkeuksellinen kuin hänen kauneudestaankin. Seikkailu alkaa, kun Ruotsin valtakunta käy ankaraa sotaa ja Venäjän keisari Pietari päättää tuhota sen itäisen osan, Suomen alueen, ja päästä Ruotsin valloitusmaiden läpi Itämerelle.

Viisitoistakesäinen Kaija joutuu lähtemään Kajaanista pakosalle. Hän yrittää ottaa kohtalon hallintaansa suunnatessaan laukkuryssän mukana kohti pohjoista. Hän ajautuu yhden miehen sylistä toiseen ja aina Vienaan asti, kunnes mitättömästä tulliriidasta syttynyt kahakka ja suuri sota kohtaavat Kajaanin linnan muureilla.

Kaijan hurjan tarinan kautta aukeaa näkymä kokonaiseen aikakauteen Suomen historiassa. Ja millaiseen aikakauteen! Rakkautta ja verta, intohimoa ja sotaa, Raija Oranen toden totta osaa kuvata minkä tahansa historiamme aikakauden verevästi ja vangitsevasti. Kreivi Brahen ääni kuuluu tarinassa voimallisena edelliseltä vuosisadalta, mutta hänen antamansa suoja on mennyttä. Tarinassa on kuitenkin sijansa myös anteeksiannolla ja toivolla, aurinko nousee tuhonkin jälkeen.

 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI, 140 × 210 mm

 • 464 SIVUA 

 • ULKOASU JENNI SAARI

 • ISBN 978-951-851-757-6

 • MYÖS SÄHKÖKIRJANA

 • JULKAISIJA: TEOS

Ackté!

ILMESTYNYT 10.8.2016

Pariisin rautatieasema syksyllä 1894. Melua, tungosta, likaa; aivan toisenlaista kuin unelmissa. Nuori laulajalupaus
Aino Ackté on lähtenyt menestymään. Helsingin asemalle on jäänyt innokas ihailija­ joukko ja muuan kirkaskatseinen Heikki Renvall. Pariisi hurmaa laulajan, ja siellä ystävyys taiteilija Albert Edelfeltin kanssa on kohtalon sanelema.

Tie Pariisin oopperan primadonnaksi ja New Yorkin Metropolitaniin osoittautuu kui­tenkin mutkaiseksi. Taistelu rooleista kysyy kyynärpäitä, eikä kriitikkoja aina kiinnosta sopraanon heleys, vaan silkka raha. Mutta sille, joka on päättänyt voittaa, ei mikään uhraus ole liian suuri. Aviomies ja kaksi lasta saavat odottaa Helsingissä, yöt saavat hukkua itkuun ja ikävään, kunhan vain tähti loistaa seuraavassa esityksessä ja lehdet ylistävät. Samaan aikaan maailma kulkee kohti suurta sotaa, Suomi kohti ankaraa itsenäisyyttä.

Raija Orasen taiteilijaromaani Ackté! on ehdottoman mestarin työtä. Sen omaääninen kertojahahmo on loistelias, heikkoudessaan­kin vahva, syvästi tunteva ja älykäs Aino Ackté. Kertojansa myötä romaani herättää henkiin Acktén suhteen vanhempiinsa ja perheeseensä, taistelut Pariisin oopperassa ja rakkauden musiikkiin. Kuvaus tulvii säveliä ja draamaa, se jää vahvasti mieleen.

 • SIDOTTU, 140 × 210 MM 

 • 450 SIVUA 

 • ULKOASU JENNI SAARI

 • ISBN 978-951-851-699-9

 • JULKAISIJA: TEOS

"Oranen on tapansa mukaan kerännyt vakuuttavan faktapohjan eri lähteistä. Tämän kudelman pohjalta hän sitten rakentaa kirjansa tarinan, jossa historia saa verevän elämän, yhden henkilön tarina lomittuu koko aikakauden tapahtumiin." 

SEPPO PAAJANEN, ETELÄ-SAIMAA 31.8.2016

"Oranen rakentaa lähteidensä avulla hahmoistaan eläviä ja tuntevia persoonia ja liittää heidät tiiviisti ajan henkisiin virtauksiin."
SAGA WIKLUND, ANNA

Ackte
9789511332428-400x0-c-default.jpeg

METSÄSTÄJÄN SYDÄN

ILMESTYNYT  07.2018

Onnittelen Sinua ja lukijoita uuden romaanisi johdosta. Se on hyvä. Se valtaa ja täyttää lukijan mielen. Se on teos, joka täytyy lukea kokonaan läpi kerralla.” – Veijo Meri

On vuosi 1918, kenraali Carl Gustaf Mannerheim ja kamariherra Hjalmar Linder lähtevät yhdessä metsälle Norjaan, pakoon vapaussodan jälkimaininkeja.

Miehistä tuli ystäviä aikoinaan jo Pietarin saleissa ja salongeissa, kun Gustaf palveli keisarinnan chevalieerina ja Hjalmar Suomen asiain komiteassa.

Kumpikin mies on antanut kaikkensa Suomen kohtalon hyväksi, mutta nyt tuntuu isänmaa heidät silti hylänneen.

Raija Oranen on kirjoittanut upean romaanin kahden ainutlaatuisen miehen ystävyydestä keskellä Euroopan historian dramaattisimpia käänteitä.

”Metsästäjän sydän on mielenkiintoisesti ja sujuvasti kirjoitettua historiaa.” – Aamuposti

”Metsästäjän sydän kertoo vahvasti vetävän tarinan kahdesta erikoislaatuisesta miehestä historian mullistuksissa, ylellisyyden keskellä ja yksinäisinä.” – Helsingin Sanomat

metsästäjän sydän
selvä peli
Hirmuinen mies

Hirmuinen mies

ILMESTYNYT 15.8.2015

Markkinamatkalla syntynyt kauppiaanrenginpoika. Älypää. Laulumies. Herkkusuu. Sikarisieppo. Kirjojen, historian, taiteen ja naisten rakastaja. Raivopää rauhanrakentaja. Koko kansan presidentti. Hirmuinen mies. Suomen tasavallan 7. presidentti Juho Kusti Paasikivi oli monta persoonaa samassa miehessä.

Raija Oranen tarttuu uudessa romaanissaan ennenkuulumattoman tarkasti ja elävästi Paasikiven tarinaan. Yli viisikymmentä vuotta Suomen politiikkaan vaikuttanut Paasikivi on mukana maamme historian suurissa käännekohdissa ja valinnoissa: autonomianajasta itsenäisyyteen, valkoisesta ja punaisesta yhteiseen kansakuntaan, sotavuosista rauhaan sekä kylmän sodan välikappaleeksi. Suurten päätösten ja linjausten taustalla elää myös toinen Paasikivi, leskimies joka rakastuu neiti Valveeseen, naiseen jonka koko kansamme tulee tuntemaan kotoisasti Allina. Paasikivi, joka pelkää ja taistelee oman kovan luonteensa kanssa, hakee hyväksyntää ja oikeutusta hurjalla vimmalla. Paasikivi, jonka suhde lapsiinsa ensimmäisestä avioliitosta jää etäiseksi. Paasikivi, joka vanhenee ja käy läpi elämäänsä, koko maamme muokannutta taivaltaan.

Oranen on kirjoittanut jälleen sydämeen käyvän, voimallisen ja kiehtovan kuvan Suomesta ja yhdestä sen luojista.

 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI

 • 140 X 200 MM

 • 747 SIVUA

 • ULKOASU JENNI SAARI

 • ISBN 978-951-851-624-1

 • JULKAISIJA: TEOS

"Oranen kirjoittaa sulavasti. Tiiliskivi on jaoteltu mainiosti Paasikiven ikitotuuksilla, kuten "historiaa lukiessaan tulee pessimistiseksi" ja "poliittisesti me olemme vähälahjaista kansaa". Kirja toimii lukuelämyksen lisäksi lähihistorian kertauskurssina sekä tietämättömille että niille, jotka luulevat tietävänsä."
MARJA KRONS, TALOUSELÄMÄ

"Tällä kirjallaan Oranen vakuuttaa olevansa suomalaista kärkeä, kun aiheena on faktapohjaisen historian fiktiivinen käsittely. Vai onko hän jopa paras alallaan? Ei ainakaan kaukana siitä."
SEPPO PAAJANEN, ETELÄ-SAIMAA

Aurora

ILMESTYNYT 9.8.2014

Aurora Stjernvall on alusta pitäen Helsingin seurapiirien kohuttu kaunotar. Isäpuoli, senaatin prokuraattori Walleen, lähtee luotsaamaan häntä Pietarin keisarilliseen hoviin, jossa Aurora solmii läheisen suhteen keisarinnaan.

Suomessa synnytetään 1800-luvulla kansallista kulttuuria, kansakuntaa ja valtiota. Taistelu suomenmielisten ja ruotsinmielisten sekä keisarille lojaalien välillä käy kuumana, sitä lietsovat Walleenien tukema Snellman ja kirjailijat Topelius, Runeberg ja Lönnrot. Paciuksen säveltämät "Maamme" ja "Porilaisten marssi" raikaavat.

Jälkimaailman hyväntekijänä tuntema Aurora Karamzin, toisen puolisonsa eversti André Karamzinin mukaan, on aistillinen, rakastava ja kunnianhimoinen nainen. Erityisen rakkauden kohteena ovat hänen poikansa Paul ja sisarentyttärensä Marie Linder, josta tulee kirjailija ja Suomen ensimmäinen feministi.

Kansallisen heräämisen aika Oolannin sotineen ja valtiollisine taisteluineen lomittuu romaanissa rikkaaksi kuvaksi koko autonomian aikakaudesta, sen sivistyneistön ja ylhäisön elämästä, Helsingin kasvusta kukoistukseen, politiikasta, rakkauksista, onnesta ja tragedioista.

Raija Oranen on kirjoittanut komean teoksen historian mahtinaisesta, maamme itsenäisyyttä pohjustaneiden tapahtumien keskellä.

 • JULKAISIJA: TEOS

 • SIDOTTU, SUOJAPÄÄLLYS

 • 140 × 210 MM

 • 512 SIVUA

 • ULKOASU JENNI SAARI

 • ISBN 978Ž-951-851-577-0

"Aurora Karamzin, jos kuka, ansaitsee juuri tällaisen kirjallisen ulospanon"
SEPPO TURUNEN, KAINUUN SANOMAT 2.9.2014

"Orasen Aurora on itsekurilla ja lujalla tahdolla varustettu nainen, josta ei herkkyyttä puutu. (--) Kuva kasvavasta Helsingistä on myös kiehtova, samoin ajan koko tapakulttuuri."
MARJA KUPARINEN, KOTIMAA 19.2.2015 

Kaiken takana Kekkonen
ILMESTYNYT 27.8.2013

Raija Orasen romaani Nimeltään Kekkonen ilmestyi syksyllä 2011 – ja oli menestys. Romaanista välittyy eloisa kuva Suomen historian pitkäaikaisimmasta presidentistä, sodanjälkeisen politiikan uskomattomista käänteistä ja viriilin presidentin seikkailuista. Kirjalle kaivattiin jatkoa, ja tässä se on: herkullinen, terävänäköinen ja häikäisevä teos Kekkosen vaiheista Etykin aikana, Neuvostoliiton johtajien luottomiehenä, suomettumisen ajan ruumiillistumana, hiihtävänä, juhlivana, naisia puoleensavetävänä valtakunnan päänä, joka oli yhtä aikaa rakastettu ja vihattu vehkeilijä ja rauhan rakentaja.

Lukijan eteen avautuu maailmanpolitiikan käännekohtia, ulkopoliittisia käänteitä ja sisäpolitiikan kähmintää, mutta myös Kekkosen intiimiä elämää Tamminiemessä, viisaan Sylvi-vaimon seurassa ja vaihtuvien rakastajattarien syleilyssä. Ketään aikalaistaan Kekkonen ei jättänyt kylmäksi, ja hänen politiikkaansa tutkitaan ja tulkitaan yhä edelleen.

Raija Oranen on monipuolinen kirjailija, joka on perehtynyt Suomen historian vaiheisiin ja rakentaa nyt huimaa panoraamaa kansakuntamme vaiheista eri vuosikymmeninä. Tulkintansa hän tekee niin kuin vain kirjailija voi: uusia näkökulmia avaten ja pysäyttävästi.

 • JULKAISIJA: TEOS

 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI

 • 140 × 210 MM

 • 560 SIVUA

 • ULKOASU NINA LEINO

 • ISBN 978Ž951Ž851Ž5060

"Oranen on perehtynyt lähteisiin ja kattaa lukijoille faktoihin perustuvaa herkullista fiktiota."
YHTEISHYVÄ 12/2013

"Kaiken takan Kekkonen -romaanin voi lukea poliittisena jännitysnäytelmänä, rakkausromaanina tai tutkielmana vallasta."
PIRKKO KESKINEN, KIRJAN JULKISTAMISTILAISUUS KAINUUSSA, 27.8.2013

Aurora
kaiken takana kekkonen

Maan aamu 4 - Ketunpesä

ILMESTYNYT 16.6.2013

Raija Orasen Maan aamu -sarjan viimeinen osa on itsenäinen jatko-osa sarjalle, huima ja värikylläinen kertomus Suomen kohtalon hetkistä sodan jälkeen, jolloin Helsinki kuhisi ulkomaisia lehtimiehiä ja vakoojia. Tarinan keskiössä on Gustav Malmin tyttärentytär Ani, joka rakastuu saksalaiseen upseeriin ja seuraa tätä Saksaan luullen, että Neuvostoliitto on miehittämässä Suomea. Anin matka kuitenkin keskytyy ja hän päätyy kommunistisen sisäministerin Yrjö Leinon sihteeriksi. Anin ja Yrjön Leinon elämänkohtaloiden kautta Raija Oranen kutoo yhteen Suomen historian ja kahden erilaisen ideologian omaavan ihmisen tarinan.

 • 110 X 178 MM

 • NIDOTTU, 740 SIVUA

 • ISBN 978-951-851-514-5

maan aamu4 ketun...
Maan aamu 3 - Pitkät ILMESTYNYT 2.6.2013

Pitkät hiukset jatkaa Raija Orasen Maan aamu -sarjaa. Kolmannessa osassa eletään 1930-lukua, glamourin ja tihenevän väkivallan vuosikymmentä. Henrik Gäddvik ylenee kenraaliksi, ja Erik Gäddvikin, entisen punavangin, elämä kulkee Arkadianmäelle ja kriittisten aikojen politiikan keskiöihin. Henrik ja Erik, sepän pojat, ovat kumpikin päättäjiä, kun maailma vuosikymmenen lähetessä loppuaan jakautuu kahteen toisensa tuhoamista yrittävään leiriin.

 • 110 X 178 MM

 • NIDOTTU, 685 SIVUA

 • ISBN 978-951-851-513-8

maan aamu 3

Maan aamu 1 - Maan aamu

ILMESTYNYT 16.5.2013

Raija Orasen Maan aamu -sarjan avausromaanin kuvaus Suomesta alkaa 1910-luvulta, kun läntisen Uudenmaan Hepojärvellä, Hästsjögårdin iloluontoisessa kartanossa haaveillaan itsenäisestä ja onnellisesta Suomesta. Kartanossa kohtaavat Itämeren kulttuuripiirin eri tahot: varsinainen omistaja, paronitar Marie-Louisa von Silbersee on venäläis-saksalaisen aatelisuvun viimeisiä ja hänen veljensä tytär Elisabeth on nainut vielä Pietarissa asuttaessa Gustav Malmin, joka kuuluu ruotsalais-suomalaiseen sotilas- ja virkamiessukuun.

 • 110 X 178 MM

 • NIDOTTU, 653 SIVUA

 • ISBN 978-951-851-353-0

maan aamu 2

Maan aamu 2 - Huviretki

ILMESTYNYT 16.5.2013

Raija Orasen Maan aamu -sarjan toisessa romaanissa Hepojärven kartano ja Suomi elävät 1920-lukua. Henrik Gäddvik, joka oli elätellyt romanttisia kuvitelmia Malmien vanhimman tyttären Adan suhteen, löytää rinnalleen Saran, josta kehittyy modernin ja vauhdikkaan uuden tyylin mallikas, mutta omalaatuinen edustaja ja toimittaja. Henrikin asemapaikka vaihtuu Viipurista Helsinkiin. Hän on Upseeriliiton puheenjohtaja, kun preussilaisen koulutuksen saaneet jääkärit järjestävät upseerikapinan eli joukkoeron armeijasta vaatimuksenaan sen johdon puhdistaminen veltoista tsaarinaikaisista upseereista. Valtion on pakko suostua vaatimukseen.

 • LUOKITUS L84.2

 • 110 X 178 MM

 • NIDOTTU, 589 SIVUA

 • ISBN 978-951-851-354-7

maan aamu
 • JULKAISIJA: TEOS

 • SIDOTTU, 500 SIVUA

 • 140 × 210 MM

 • KANSI NINA LEINO

 • ISBN 978-951-851-448-3

Kuninkaiden tiet

ILMESTYNYT 14.9.2012

Raija Orasen uusin romaani Kuninkaiden tiet sukeltaa Suomen historian syntyaikoihin ja jatkaa Suomen kehitystä kuvaavaa historiallisten romaanien sarjaa.

Romaanin keskushenkilöt ovat Georg Magnus Sprengtporten (1740–1819) ja Gustaf Mauritz Armfelt (1757–1814), kaksi sotilasta ja hovimiestä, jotka loivat pohjan Suomelle itsenäisenä kansakuntana. Aluksi Armfelt ihailee Sprengtportenia, itseään vanhempaa everstiä, mutta välit katkeavat ja he muuttuvat toistensa vihollisiksi. Miesten luonteet ovat täysin vastakkaiset: Sprengtporten on jyrkkä ja vaativa, Armfelt valoisa ja valloittava. Ja siinä missä Sprengtporten lopulta katkoi kaikki suhteensa, Armfelt onnistui luomaan aina uusia. Armfeltin tie Ruotsin kakkosmiehestä Venäjän kakkosmieheksi on huikea poliittinen ura, jonka Oranen kuvaa kirjassaan tarkasti ja rohkeasti.

Orasen häikäisevä kyky kertoa elävästi historiallisista käänteistä ei petä: Kuninkaiden tiet kulkevat Kustaa III:n hovista Tukholmasta Pietariin, Pariisiin ja Napoliin. Matkalla kohdataan niin Napoleon, Casanova, Katariina II, Aleksanteri I kuin Marie-Antoinettekin.

Hovien säihke, poliittisten juonittelujen terävyys ja palava intohimo oikeamielisyyteen seuraavat Sprengtportenin ja Armfeltin hahmoja. Värikkäät ihmissuhteet, herkulliset henkilöhahmot ja Orasen vankka historiallinen osaaminen yhdistyvät suureksi lukuromaaniksi, joka ei päästä otteestaan.

"Hurmaavaa historiaa (--) Suomen perustajaa käsittelevä romaani kertoo kiinnostavasti, miten Eurooppa oli avoinna eliitin tulla ja mennä 200 vuotta sitten."
R. L., VIVA 1/2013

"Kirja viihdyttää hovielämän kuvauksillaan ja avaa kiinnostavasti historiaa henkilöiden tasolla: miten maahamme vaikuttivat Armfeltin ja Georg Magnus Sprengtportenin huonot välit?"
AM, GLORIAN ANTIIKKI 1/2013

kuninkaiden tiet
 • JULKAISIJA: TEOS

 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI

 • 140X212 MM

 • 476 SIVUA

 • GRAAFINEN SUUNNITTELU NINA LEINO

 • ISBN 978-951-851-267-0

Nimeltään Kekkonen

ILMESTYNYT 16.9.2011

Raija Orasen historiallisen romaanin päähenkilö on Suomen pitkäaikaisin presidentti Urho Kaleva Kekkonen. Oranen on itse kainuulainen, ja kenties ainakin osittain sen vuoksi kainuulaiseksi mielletyn Kekkosen karismaattinen hahmo on hänelle läheinen. Kekkos-romaani alkaa sotien ajasta; on kulunut parikymmentä vuotta siitä, mihin Orasen edellinen, Mannerheimiä käsitellyt romaani päättyi.

Kekkosesta piirtyy tuttu ja samalla uudenlainen kuva: hän on karismaattinen, kunnianhimoinen, vahvatahtoinen, nopeaälyinen, huumorintajuinen, kiivas, äkkipikainen ja samalla herkkä, myös suuri naistenmies.

Vuonna 1940 Suomi oli talvisodassa menettänyt Karjalan ja suuren osan maa-alueestaan. Rauhansopimuksen valtuuspaperin allekirjoittanut presidentti Kallio kuolee dramaattisesti Helsingin rautatieasemalla. Hänen lähellään seisoo terhakkaana nuorehko miltei kalju pitkä mies, joka on jo ollut kiinni vallan kahvassa mutta syrjään joutunut. Pian alkaa uusi sota, ja Kekkonen joutuu ratkaisemaan sen, miten valta otetaan, kun maa on vaarassa joutua vieraan valtikan alle.

Kekkonen oli myös naistenmies. Hänen ja Sylvi Uinon rakkaus syttyi Etsivä Keskuspoliisin toimistossa ja johti avioliittoon ja kaksospoikien syntymään. Koko elämänsä Sylvi pysyi miehensä rinnalla tämän neuvonantajana ja uskollisena kumppanina. Mutta Kekkonen, viriili ja levoton, komea naistenmies seikkaili muuallakin. Poliittisen vallan kasvun myötä lisääntyivät naisseikkailut, joista kahdesta muodostui tärkeä, niin henkilökohtaisesti kuin poliittisestikin. Toistakymmentä vuotta kestänyt rakkaussuhde Anne-Marie Snellmaniin ei jäänyt pelkäksi seikkailuksi, vaan syveni todelliseksi rakkaudeksi. Kekkosen kirjoittamat kirjeet ovat romaanin taustamateriaalia.

"Proosamme kärkeä (--) Asiapitoinen kerronta etenee luistavasti alusta loppuun saakka. (--) Nimeltään Kekkonen sisältää tuhdin ja hyvin valmistellun tietopaketin Kekkos-historian ystäville."
Jari Olavi Hiltunen, Opettaja 43/2011

"Syksyn ainoa Kekkonen on romaani, Raija Orasen Nimeltään Kekkonen, mutta sen faktapohja täyttää tietokirjan vaatimukset. (--) Kirja on pikkutarkka, mutta se ei ole pitkästyttävä. Oranen osaa kuljettaa tarinaa eteenpäin. Se rullaa yli monien vaalien, hallitusten ja valtapelien."

Unto Hämäläinen, Helsingin Sanomat 16.9.2011

nimeltään kekkonen
 • JULKAISIJA: TEOS

 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI

 • 140X212 MM

 • 476 SIVUA

 • GRAAFINEN SUUNNITTELU NINA LEINO

 • ISBN 978-951-851-267-0

Metsästäjän sydän

ILMESTYNYT 8.8.2010

Väkevä tarina siitä mitä yksittäinen ihminen voi tehdä maansa hyväksi ja minkä hinnan hän lopulta joutuu maksamaan

Elokuussa 1918 kenraali Carl Gustaf Mannerheim ja kamariherra Hjalmar Linder lähtivät yhdessä metsälle Norjaan. Heidät oli käytännöllisesti katsoen karkotettu Suomesta vapaussodan jälkeen.

Miesten isät olivat olleet ystäviä, toinen ylin suomalainen virkamies Venäjän tsaarin hallinnossa, toinen radikaali suomenmielinen. Pojista tuli ystäviä Pietarin saleissa ja salongeissa, kun Gustaf palveli keisarinnan chevalieerina ja Hjalmar Suomen asiain komiteassa.

Lähipiiriin kuuluivat niin everstinna Aurora Karamzin kuin eturivin taiteilijat Albert Edelfelt, Axel Gallén ja Louis Sparre. Gustaf nai venäläisen Anastasia Arapovan ja hyvän varallisuuden, Hjalmar Gustafin varattoman Sophie-sisaren.

Gustaf jatkoi taistelua itsenäisen Suomen puolesta Lontoossa ja Pariisissa. Hjalmar Linder, Mustion ja Kytäjän kartanoiden sekä Högforsin ja Lohjan sellutehtaan omistaja, häädettiin Suomesta. Se ei estänyt häntä ryhtymästä suurisuuntaisiin hankkeisiin Ruotsissa ja Algeriassa.

Metsästäjän sydämen tarina alkaa syksystä 1877, kun Albert Edelfelt esittelee maalauksensa Kuningatar Blanka ja Aurora Karamzin ostaa sen testamentattavaksi Hjalmarille. Tarina päättyy 1921, kun Gustaf ennustuksen mukaan on potkaistu jälleen ulos Suomesta ja Hjalmar pidätetty Marseillessa.

Siihen väliin mahtuu Euroopan laajuinen sota ja aikakausien murros.

"Metsästäjän sydän kertoo vahvasti vetävän tarinan kahdesta erikoislaatuisesta miehestä historian mullistuksissa, ylellisyyden keskellä ja yksinäisinä." 


Vesa Karonen / Helsingin Sanomat 29.8.

"Raija Oranen on tehnyt sen taas. Kirjoittanut pätkän suomalaista taloushistoriaa, antanut sille eloisan fiktion siivet niin että kyynisemmänkin on luovutettava." 


Marja Krons / Turun Sanomat 31.8.2010

metsästäjän sydän
leijonan osa
 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI

 • 140 X 212 MM

 • 526 SIVUA

 • KANSI: JUHA GRÖNBERG, DESIGN GOSSIP

 • KANNEN MAALAUS MARJATTA TAPIOLA

 • ISBN 978-951-851-164-2

Leijonan osa

ILMESTYNYT 27.8.2009

Keväällä 1988, kun rahamarkkinat ovat vapautumassa ja vanha moraali murenee rikastumisen tieltä, pankinjohtaja Anders Harmo päättää kaapata tuoreesta varallisuudesta itselleen leijonanosan. Samoin tein hän havahtuu huomaamaan vaimonsa ja avioliittonsa kauhtuneisuuden; hän hullaantuu nuorta kaurista muistuttavaan malliin, Pirita Pohjolaan.

Pankissa suoritettu yllätystarkastus ja rikossyyteuhka ajavat Andersin kuitenkin finanssien maailmasta kiinteistö- ja rakennusbisnekseen. Samaan aikaan, kun maan talous luisuu lamaan ja ikuiseksi luultu Neuvostoliitto romahtaa, Andersin ovelat toimet menestyvät aina vain paremmin; pankkeja kaadetaan ja nostetaan verovaroin, konkurssiaalto ajaa yrittäjiä itsemurhiin ja tavalliset asuntovelalliset, kuten Piritan toimittajaäiti, joutuvat ahtaammalle kuin koskaan.

Anders pitää itseään voittamattomana leijonana, mutta joutuu näkemään, ettei ole yksin älykäs ja taitava. Helsingin, Marbellan ja Pietarin ylellisissä huoneistoissa kehkeytyy intohimoisen rakkauden ja perhesuhteiden lisäksi myös kysymys liiketoiminnan moraalista.

Leijonan osa on tarkka ja koskettava kuvaus holtittoman ahneuden synnyttämästä pankkikriisistä ja tuhoisasta talouslamasta, mutta myös iskut kestävästä rakkaudesta, intohimosta ja selviytymisestä.

Orasen kyky kirjoittaa vetävää tekstiä on ilmiömäistä; kirjaa ei voi laskea käsistään ennen kuin on lukenut sen loppuun.


Sinikka Klaus, Länsi-Uusimaa 28.9.2009

Kirja vilisee Helsingin kulmia ja kapakoita, ja monet sen henkilöt muistuttavat 80- ja 90-luvun julkkiksia. Huikean viihdyttävä romaani toimii myös lyhyeä oppimääränä puhallukseen, lahjontaan ja kähmintään.


Saija Hakoniemi, Seura no: 2009/43

bottom of page